یکی از ویژگیهای برجسته صورت، بینی است. بنابراین وجود هر مشکلی در بینی میتواند توازن زیبایی کل صورت را برهم زند. افراد معمولا به دلایل مختلفی به سراغ رینوپلاستی میروند. وجود مشکلاتی چون: قوزبینی، انحراف بینی، مشکل نوک بینی، گرد و توپیبودن شکل بینی و گاهی پهن بودن بینی باعث میشود رینوپلاستی بهعنوان گزینه درمانی انتخاب شود.اگر پهنای بینی بیشتر از فاصله بین دو چشم باشد، بیمار مجبور خواهد بود از طریق درمان مناسب رینوپلاستی بینی خود را باریکتر کند. سوراخبینی پهن، پل بینی بزرگ و یا نوک بینی گرد و توپیشکل از دیگر مشکلاتی هستند که معمولا با رینوپلاستی درمان و برطرف میشوند.
انواع مشکلات بینی گوشتی
- پل بینی بزرگ
- سوراخبینی پهن
- نوکبینی پهن که ممکن است بهدلیل پهن بودن سوراخبینی یا گردبودن نوکبینی مربوط باشد.
روشهای جراحی بینی گوشتی
اصلاح بینی گوشتی از طریق چندین روش مختلف صورت میگیرد:
باریککردن بینی پهن
گاهی با اصلاح شکل سوراخبینی میتوان اصلاحیهای در بینی ایجاد کرده و نگرانی و ناراحتی بیمار را کاهش داد. طبق نظر انجمن کنوانسیون زیباشناختی، پهنای سوراخبینی بهصورت ایدهآل باید تقریباً با فاصله بین چشمها یکسان باشد. به علاوه، بررسی اندازه پره یا بالبینی نیز برای رفع نگرانیهای زیبایی ضروری است. یکی از ترفندهای برای باریکتر شدن بینی، دور کردن آن از صورت است. هنگامی که بینی به صورت نزدیکتر قرار دارد، طبیعتاً گردتر است و کمتر شکل مثلثی دارد. هنگامی که از جلو به بینی نگاه میکنید، بینیهای گرد به ظاهر پهنتر از واقعیت به نظر میرسند. با کاهش گردی بینی و به دست گرفتن شکل بیشتری از مثلث، بینی به نظر کوچکتر میآید.
در برخی از بیماران، طراحی بینی به منظور دور کردن آن از صورت، بخش مهمی از رینوپلاستی است، زیرا با این روش، بینی باریکتر و زیباتر به نظر میرسد.
راههای باریککردن نوکبینی عبارتند از:
- نازککردن پوستبینی
- باریک کردن غضروف پهن
- قرار دادن غضروفبینی در موقعیت بهتر
- حذف قسمتی از غضروف نوکبینی
- جراحی بینی
این فرایند با کمک بخیهها صورت میگیرد تا غضروفبینی تغییر شکل یابد. در اصطلاح پزشکی این کار به بخیه نوکبینی معروف است. گاهی برای جبران افتادگی نوکبینی و یا تقویت نوک بینی ضعیف، به نوکبینی غضروف افزوده میشود. این روش به پیوند غضروف معروف است.روشهای مختلفی برای باریککردن بینی وجود دارد و بسته به نتیجه دلخواه و مدل انتخابی بیمار با روشهای متعددی میتوان شکل بالبینی را تغییر داد.گاهی برای ایجاد یک ظاهر طبیعی و متعادل، جراح در رینوپلاستی قسمتی از بینی و یا قسمتی از غلافبینی و یا گاهی ترکیبی ازهردو آنها را حذف میکند.
کوچککردن پره بینی
هدف مشترک بسیاری از بیماران از جراحی زیبایی بینی، باریککردن بینی و بالا بردن پلبینی پهن است. این کار معمولا با تغییر موقعیت استخوانهایی که پلبینی را تشکیل میدهند و همچنین افزودن ارتفاع این منطقه امکانپذیر است. استخوانهای پهن بالای سوراخبینی را میتوان با روش استئوتومی باریک کرد. دراین روش با ایجاد برشهایی داخل بینی استخوانها نزدیک هم قرار داده میشوند. پلبینی با موادمصنوعی مانند گورتکس و سیلاستیک لایهبندی شده و یا گاهی از بافت بدن خود بیمار (غضروف، استخوان و فاسیا) استفاده میشود تا تغییر نهایی در ارتفاع و پهنای بینی حاصل شود.یک روش رینوپلاستی غیرجراحی وجود دارد که برای تعداد روزافزون بیمارانی که بدنبال رفع ضایعات دورسوم بینی (پشتبینی) هستند استفاده میشود. با تزریق پرکنندهها میتوان پلبینی فشرده را به زیبایی تغییر داد. با کمک این پرکنندهها میتوان قسمتهای کندهشده بینی را یکدست و یکسان کرد.
شکستن استخوان
پهنای پلبینی بهدلیل پهن بودن و یا ضخامت استخوان بینی است. این پهنای نامناسب معمولا با روشی بهنام استئوتومی درمان میشود. با این روش ساختارهای استخوانی بهروش کنترل شده برش داده شده و شکسته میشوند و استخوانهای بینی بههم نزدیک شده و موجب کوچک شدن ظاهر بینی میشوند. بعد از شکستن استخوانها، موقعیت آنها تغییر یافته و بینی باریک میشود.شکستن استخوان در رینوپلاستی ممکن است موجب افزایش کبودی و تورم بعد از جراحی شود اما ارزش مشاهده نتایج را دارد.
بهبود
در بسیاری از موارد رینوپلاستی سرپایی انجام میشود یعنی بیمار بعد از اتمام جراحی میتواند بدون بستری شدن همان روز بیمارستان را ترک و به خانه برود. بعد از جراحی، تاثیر داروی بیهوشی عمومی از بین میرود. برخی بیماران ممکن است احساس گیجی و خستگی کنند و برخی احساس ناخوشایندی داشته باشند. وجود درد و ناراحتی بعد از جراحی کاملا طبیعی است و معمولا با مصرف داروهای مسکن کاهش مییابد. بیماران معمولا از آبریزش بینی رنج میبرند و تا قطع آن، مجبورند برای مدتی از راه دهان تنفس میکنند.گاهی اوقات جراحان برای کاهش تورم و خونریزی، نوار پانسمان داخل بینی بیمار میگذارند که این خود موجب ناراحتی بیماران میشود. استفاده از نخهای بخیه قابلجذب و یا غیرقابلجذب به تصمیم جراح بستگی دارد. درصورت استفاده از نخهای غیرقابلجذب، معمولا ۱ هفته بعد از اولین مراجعه بیمار باید برای کشیدن بخیهها به پزشک مراجعه کند.بیشتر عملهای جراحی با کبودی موقت همراه هستند و باید خاطرنشان کرد که رینوپلاستی نیز جدای از این امر نیست. در رینوپلاستی ممکن است یک چشم بیمار و یا گاهی هردو چشم بیمار کاملا کبود شود. خوشبختانه این کبودی همیشگی نیست و معمولا ظرف ۱۰ روز برطرف میشود. اما اگر بیمار سیگاری باشد کبودی چشم بیمار ممکن است تا ۳ هفته کامل طول بکشد. از دیگر علائم دوره بهبود که برخی بیماران تجربه میکنند، میتوان به پوست انداختن پوست، کرخی و خونریزی اشاره کرد.
خطر
هر جراحی با خطرات و عوارضی همراه است و رینوپلاستی نیز از این قائده مستثنی نیست. برخی از خطرات و عوارض احتمالی رینوپلاستی شامل:
- احتمال گسترش عفونت به قسمتهای دیگر بدن و ایجاد زخم
- عدم تقارن بینی
- انسداد بینی
- خونریزی زیاد
- دشواری تنفس از راه بینی
- آسیب دیدن سپتوم
- بیحسی موقت و یا دائمی بینی
هزینه
بیشتر جراحیهای رینوپلاستی شامل ۳ هزینه مهم هستند:
- هزینه بیهوشی
- هزینه جراح
- هزینه بیمارستان