یوسف آباد (تهران، میدان سلماس، ضلع شرقی میدان، پلاک 21، واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

درمان جراحی پولیپ بینی (التهاب مسیر عبور هوا)

polip

پولیپ‌بینی چیست؟ پولیپ ها، پوست ملتهب شده داخل مسیر بزرگ عبور هوا در استخوان‌های صورت (سینوس‌ها) یا در بینی هستند. پولیپ‌ها شبیه خوشه‌های انگور هستند. این پولیپ‌ها در ۱ تا ۴ درصد از مردم وجود داشته و مردان دو تا چهار برابر بیش از زنان به این عارضه مبتلا می‌شوند. در برخی موارد پولیپ‌ها به دلیل ابتلا به عفونت یا آلرژی ایجاد می‌شوند. پولیپ‌ بینی شما باعث ایجاد اختلال در تنفس می‌شود. همچنین در برخی موارد پولیپ‌ها سینوس‌های موجود در استخوان‌های صورت را مسدود می‌کنند و غالباً باعث ابتلا به عفونت‌های سینوسی می‌شوند. در برخی از افراد، پولیپ‌ها بخشی از بینی که به ما در بوییدن کمک می‌کند را مسدود می‌کند. متأسفانه، زمانی که این اتفاق می‌افتد، حس بویایی از دست رفته و پس از برداشته شدن پولیپ‌ها دوباره بازمی‌گردد.

با برداشتن پولیپ بینی، شما قادر خواهید بود به راحتی از طریق بینی تنفس کنید و مشکلات کمتری در سینوس‌های خود تجربه خواهید کرد. در مواردی، پولیپ‌ها ممکن است باعث خونریزی شوند و با برداشتن آنها این مشکل حل می‌شود.

اگر شما به رینیت مزمن مبتلا هستید و بینی شما همیشه گرفته است و یا اگر با دهان باز می‌خوابید شاید دچار پولیپ‌های بینی شده باشید. اگر پولیپ‌های بینی بر کیفیت زندگی شما تأثیر گذاشته‌اند باید اقدامات درمانی لازم را برای بهبود این عارضه انجام دهید؛ ممکن است پولیپ‌ها مسیر عبور هوا و مسیر تخلیه سینوس‌های شما را مسدود کرده، باعث ابتلا به سردردهای فشاری و اختلال در حس بویایی شما شوند. با انجام اقدامات جراحی، بیشتر علائم به میزان چشمگیری بهبود می‌یابند. اگر شما تا حدودی حس بویایی خود را از دست داده‌اید می‌توان آن را بازگرداند. متخصصین ما در کلینیک زیبایی رازی پس از معاینه پولیپ‌های بینی شما، بهترین و مناسب‌ترین روش درمانی را به شما ارائه می‌کنند. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره با همکاران ما در کلینیک تماس حاصل فرمایید. شماره‌های ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹  –  ۰۲۱۸۸۳۳۳۲۵۹  برای دریافت این خدمات یا رزرو نوبت در اختیار شماست.

علت ایجاد پولیپ‌ بینی


polipp1

در بیشتر موارد، علت ایجاد پولیپ‌ها نامشخص است. تصور بر این است که التهاب مزمن در بینی باعث تورم غشای داخل نوستریل‌ها (سوراخ‌های بینی) می‌شود. به دلیل وجود نیروی جاذبه زمین، این تورم به سمت پایین کشیده می‌شود و باعث ایجاد پولیپ بینی می‌شود. معمولاً پولیپ‌ها بر هر دو نوستریل تأثیر می‌گذارند و به مرور زمان بزرگ‌تر شده و باعث انسداد بینی می‌شود.

همچنین ممکن است پولیپ‌ها در سینوس‌ها رشد کنند. سینوس‌ها فضاهایی در جمجمه هستند که از هوا پر شده و از طریق بینی تخلیه می‌شوند. سینوس ماگزیلاری بزرگ‌ترین سینوس صورت است. این سینوس‌ها در زیر چشم‌ها و در پشت گونه‌ها قرار گرفته‌اند. پوشش سینوس‌ها مشابه پوشش داخلی بینی است بنابراین ممکن است پولیپ‌ها در سینوس‌ها هم شکل بگیرند.

 علائم


در ابتدا ممکن است شما احساس سرماخوردگی کنید زیرا بینی شما گرفته و ممکن است دچار آبریزش بینی شدید شوید که یک علامت رایج در سرماخوردگی‌های ویروسی است. سرماخوردگی‌ها معمولاً بین ۲ تا ۱۴ روز طول می‌کشند و علائم آن به طور خودی بهبود می‌یابند و تدریجاً برطرف می‌شوند. اما اگر شما دچار پولیپ بینی شده باشید، علائم این بیماری بدون اقدامات درمانی بهبود نمی‌یابند.

  • علامت اصلی وجود پولیپ‌ها، احساس گرفتگی بینی است. شما ممکن است دچار اختلال تنفسی در هنگام نفس کشیدن از طریق بینی شوید. ممکن است شما بیشتر از دهان خود نفس بکشید. این عارضه بیشتر در هنگام شب و در خواب برای بیمار مشکل ایجاد می‌کند.
  • آبریزش بینی نیز یک عارضه شایع ابتلا به پولیپ بینی است.
  • ممکن است ترشحات پشت بینی نیز وجود داشته باشد. این عارضه به صورت حس آبریزش مدام بینی در گلو احساس می‌شود. به دلیل بزرگ شدن پولیپ‌ها، اخلاط به سمت پشت بینی می‌روند.
  • ممکن است حس بویایی یا چشایی شما دچار اختلال شده یا از دست برود.
  • بینی گرفته ممکن است باعث تغییر صدای شما نیز بشود.
  • پولیپ‌ بزرگ بزرگ ممکن است باعث ابتلا به سر درد یا خروپف شوند.
  • در برخی موارد پولیپ‌ها باعث انسداد کانال تخلیه سینوس‌ها به سمت بینی شوند که احتمال ابتلا به عفونت‌های سینوسی (سینوزیت) را افزایش می‌دهد.

تشخیص


پزشک بر اساس علائم، معاینات فیزیکی و بررسی بینی قادر به تشخیص بیماری خواهد بود.

برخی از آزمایش‌هایی که برای تشخیص ابتلا به پولیپ بینی به کار برده می‌شوند عبارتند از:

  • آندوسکوپی بینی: یک لوله باریک و انعطاف‌پذیر که سر آن یک لنز بزرگنما یا یک دوربین کوچک قرار دارد داخل نوستریل‌های بینی قرار داده شده و حفره‌های بینی را نشان می‌دهد.
  • آزمایش‌های تصویری: اسکن توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) می‌تواند سایز و محل پولیپ‌ها را در عمق سینوس‌ها مشخص نماید و همچنین میزان التهاب را نیز نشان دهد.
  • تست آلرژی.: پزشک ممکن است آزمایش‌هایی را روی پوست برای تشخیص آلرژی‌هایی که موجب التهاب مزمن شده‌اند انجام دهد.

درمان پولیپ بینی


افراد مبتلا به پولیپ بینی باید قبل از انجام عمل‌های جراحی، درمان‌های دارویی را انجام دهند (مگر این که احتمال ابتلا به مشکلات جدی و خطرناک مانند وجود تومور وجود داشته باشد)

داروهایی که برای درمان پولیپ‌ بینی به کار برده می‌شوند معمولاً داروهای موضعی هستند (برای مثال قطره‌ها و اسپری‌ها) همچنین ممکن است این داروها به شکل قرص مصرف شوند.

قطره‌های بینی استروئیدی

polip2

استفاده از قطره‌های بینی استروئیدی اولین گام درمان پولیپ‌ بینی هستند. قطره‌های بینی که حاوی داروهای استروئیدی هستند به کاهش التهاب بینی کمک می‌کنند. به تدریج، گرفتگی بینی کاهش یافته و پولیپ‌ها هم جمع می‌شوند. اثر استفاده از این قطره‌ها پس از یک یا دو هفته نمایان می‌شود. احتمالاً به شما توصیه می‌شود که این قطره‌ها را به مدت ۴ تا ۶ هفته استفاده کنید. حتماً باید این قطره‌ها مطابق با دستور پزشک هر روز استفاده شوند تا نتایج مطلوب به دنبال داشته باشند.

برای ریختن این قطره‌ها در بینی باید زانو زده یا بایستید و به طور کامل به سمت جلو خم شوید (مثل این که می‌خواهید روی سر خود بایستید). پس از ریختن قطره در بینی، سر خود را به مدت ۳ تا ۴ دقیقه پایین بگیرید. با این کار قطره به طور کامل داخل نوستریل ها می‌شوند. اگر این کار برای شما دشوار است می‌توانید به صورت طاق باز به طوری که سر شما به پشت آویزان باشد لبه یک تخت دراز کشیده و قطره را وارد بینی خود کنید.

قرص‌های استروئید

polip3

در برخی موارد یک دوره مصرف قرص‌های استروئید (پردنیزولون) به مدت یک هفته مصرف می‌شود تا التهاب داخل بینی کاهش یابد. این داروها معمولاً به خوبی اثر کرده و باعث جمع شدن پولیپ‌ها می‌شوند. مصرف یک دوره قرص استروئید یک راه حل کوتاه مدت است و استفاده بلند مدت از این داروها عوارض جانبی خطرناکی به دنبال خواهد داشت. این داروها باید در ترکیب با قطره‌ها یا اسپری‌های استروئیدی موضعی مورد استفاده قرار گیرند.

لیزر

polip4

برداشتن پولیپ‌ها با استفاده از لیزر یک روش متداول بوده که تقریباً بدون درد انجام می‌شود. برش لیزری مستقیم و سریع به این معنا است که خونریزی در ناحیه تحت درمان به کمترین مقدار می‌رسد. برای انجام این عمل ممکن است بیمار تحت بیهوشی عمومی یا آرام‌بخش یا داروهای مسکن ضد درد قرار گیرد. پس از مداخله بیشتر بیماران مشکلات بعدی نخواهند داشت. خونریزی در حین درممان معمولاً کم بوده و بیمار می‌تواند پس از رفع اثر بیهوشی مطب یا کلینیک را ترک کند.

 

 

پولیپکتومی

polip5

زمانی انجام عمل‌های جراحی توصیه می‌شود که پولیپ‌ها بزرگ شده یا قطره‌ها و قرص‌های استروئیدی مؤثر واقع نشوند. در پولیپکتومی پولیپ‌ها با ابزارهای جراحی برداشته می‌شوند. این کار از طریق نوستریل ها و تحت بیهوشی موضعی یا تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. نوع بیهوشی به تعداد و سایز پولیپ‌ها و محل آنها بستگی دارد.

جراحی آندوسکوپی سینوس

polip6

این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. این عمل در مواقعی که پولیپ‌ها بسیار بزرگ شده و تعداد آنها بسیار زیاد شده باشد یا به صورت خطرناکی باعث انسداد سینوس‌ها شده باشد انجام می‌شود. با آندوسکوپی جراح قادر خواهد بود که داخل سینوس‌ها را به وسیله دوربین دیده و عمل را در قسمت‌هایی که دسترسی به آنها دشوار است با استفاده از ابزارهای معمول جراحی انجام دهد.

مشاوره رایگان